Płytki, które zdobią podłogę naszej kuchni, muszą być nie tylko estetyczne, ale także powinny posiadać właściwości użytkowe, być odporne na uszkodzenia mechaniczne (w tym ścieranie), jak również na zabrudzenia i środki czystości, których codziennie używamy. Zobaczmy, co oferują nam producenci w zakresie kuchennych płytek podłogowych.
Jeżeli podejmujemy temat płytek podłogowych, czy będą to kafle do kuchni, o których mowa, łazienki czy salonu, musimy podkreślić, że bardzo ważna jest ich twardość. Dlaczego? Z prostego powodu. Twarda płytka jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i ścieranie. Do kuchni powinniśmy wybrać płytki o twardości od sześciu do ośmiu w skali Mohsa. Nie będziemy wówczas z niepokojem śledzić każdej nowo powstałej rysy, ponieważ nasza podłoga będzie bardziej odporna na uszkodzenia, wynikające choćby z upuszczenia ciężkiego garnka, talerza czy sztućców, co przecież w kuchni zdarza się niejednokrotnie. Jeżeli mowa o twardości nie sposób nie zwrócić uwagi także i na stopień ścieralności. Zaopatrzmy się w kafle podłogowe z III klasą ścieralności, a będziemy mieć pewność, że nasza podłoga, nawet w miejscach narażonych na większe zużycie, tj. W obrębie trójkąta roboczego, którego ramiona łączą lodówkę, zmywak i blat oraz w okolicy stołu, zachowa takie same właściwości i jednolitą barwę.
Jeżeli lubimy czystość, a nie mam czasu na wielogodzinne sprzątanie, unikajmy płytek o wyrazistych porach i wgłębieniach. W przeciwnym razie nasza podłoga będzie bardziej podatna na zabrudzenia i wchłanianie tłuszczu. Odradzamy stosowania na podłodze glazury i terakoty, zalecamy natomiast gres, cechujący się dużą twardością i niską nasiąkliwością. Parametry techniczne nie są jedynym kryterium, które ma wpływ na utrzymanie czystości w naszej kuchni. Równie ważny jest kolor płytek. Warto zdawać sobie sprawę, że na jasnych płytkach zabrudzenia są zdecydowanie mniej widoczne niż na ciemnych kaflach, na których widać każdy pyłek.
Na rynku jest obecnie bardzo duży wybór płytek podłogowych różniących się formatem, fakturą czy kolorem. Naprawdę mamy w czym wybierać, wystarczy wiedzieć, jaki efekt końcowy chcemy osiągnąć. Pamiętajmy o tym, że w niewielkich kuchniach dobrze sprawdzą się jasne kafle podłogowe o większych rozmiarach, ponieważ optycznie powiększą pomieszczenie. Nie przesadzajmy ze wzornictwem, jeżeli chcemy ożywić jednolitą przestrzeń, jednobarwne kafle ozdóbmy dekorem w postaci paska mozaiki przedzielającego na przykład strefę jadalną i strefę gotowania oraz pieczenia.
Uzyskaj dostęp na wyłączność! Inspiracje, trendy,
nowe produkty, ekskluzywne oferty
i wiele więcej prosto na Twój e-mail!